Hypotheek doorhalen
Een hypotheek die helemaal is afgelost staat nog wel in het Kadaster ingeschreven. Deze kun je doorhalen, ook wel royeren genoemd. Dit gaat niet automatisch. Er zijn verschillende redenen om de hypotheek door te halen bij het Kadaster. Bijvoorbeeld omdat de hypotheek volledig is afgelost of omdat je de woning wilt gaan verkopen. Bij verkopen van onroerend goed ben je verplicht om de hypotheek te royeren.
De hypotheek kun je via de notaris laten royeren. Dat gaat met een royementsakte.
Waarom een hypotheek royeren?
Als je de woning gaat verkopen, moet je de hypotheek royeren. Maar je kunt het ook daarvoor doen. Groot voordeel is dat je dan zelf de kosten in handen hebt. Bij verkoop ben je gebonden aan de kosten van de notaris van de koper. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen.
Het doorhalen van de hypotheek kan ook een andere redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.
Hoe werkt het?
Het doorhalen van de hypotheek moet via een notaris. Het hoeft niet bij de notaris die de hypotheekakte heeft ingeschreven. Je geeft aan de notaris de hypotheekgegevens door. De notaris vraagt bij de hypotheekverstrekker toestemming om de hypotheek door te halen. Nadat de toestemming is verleend stelt de notaris de royementsakte op. Op deze akte staan meerdere royementen, soms tientallen. Deze akte wordt ingeschreven bij het Kadaster waardoor de hypotheken tegelijk worden doorgehaald.
Jij hoeft verder niets te doen! De notaris stuurt een bevestiging zodra de hypotheek is geroyeerd. Het hele proces is dus 100% online.
Zelf controleren of er een hypotheek staat ingeschreven
Weet je niet meer of er nog een hypotheek op jouw woning staat? Dat kun je eenvoudig zelf controleren bij het Kadaster. Het is namelijk een openbaar register. Voor inzage betaal je een klein bedrag, namelijk € 3,70 (in 2025). Je vult de postcode + het huisnummer in, en dan kun je de gegevens opvragen. Vervolgens kun je aangeven welke informatie je wilt ontvangen. Om te zien of er een hypotheek staat ingeschreven kies je voor ‘Hypotheekinformatie‘.
Lees ook: Staat er nog een hypotheek ingeschreven?
Stappenplan
Voor het doorhalen van de hypotheek hebben we maar een paar gegevens nodig. Hieronder staat stapsgewijs beschreven hoe wij dit kunnen doen.
-
Gegevens van het onroerend goed
Je vult eerst de gegevens in van het onroerend goed. Dus de woning waar de hypotheek op is gevestigd. Het gaat om de postcode, huisnummer, straatnaam en plaats.
-
Gegevens van de hypotheek
Daarna vul je de gegevens van de hypotheek in. Bij welke bank of verzekeringsmaatschappij liep de hypotheek en wanneer is de hypotheek ingeschreven?
Gaat het om een oude hypotheek, dan zal je dit waarschijnlijk even moeten opzoeken. De notaris zal uitzoeken wie de huidige partij is als de oude hypotheekverstrekker niet meer bestaat. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek bij de Postbank, die loopt nu ergens anders. -
Eigen gegevens, de hypotheekgever
Tot slot vul je de gegevens van de hypotheekgever in. Dat ben jij zelf. Alleen iemand die zelf op de hypotheek staat vermeld, kan een verzoek voor een royement indienen. Staan er 2 namen op de hypotheek? Dan is de naam van één van de partijen voldoende. Je hoeft dus niet samen te tekenen.
-
Weet je zeker dat je de hypotheek wilt doorhalen?
Als een hypotheek volledig is afgelost ben je niet verplicht om deze door te halen (behalve bij verkoop). Je kunt de hypotheekinschrijving in sommige gevallen nog gebruiken. Bijvoorbeeld als je via die hypotheekinschrijving nog geld wilt lenen. Dat is echter niet bij elke hypotheek mogelijk. Vraag dit dus na bij de hypotheekverstrekker indien je van die mogelijkheid gebruik wilt maken.
Hypotheek doorhalen € 98,-
- 100% online
- Wij doen al het werk